انگار آمريكاييها در اين اوضاع و احوال بيثباتي اقتصادي جهان، سرانجام به اين نتيجه رسيدهاند كه ايران مكان امني براي سرمايهگذاري بايد باشد، چراكه بعد از درخواست ديروز شركتهاي آمريكايي از سايپا، خبر ميرسد 4 بانك آمريكايي تقاضاي افتتاح شعبه در ايران را دارند.
به گزارش جام جم، تقاضاي اين 4 بانك آمريكايي حدود 20 روز پيش به بانك مركزي رسيده است و اين بانك هماكنون مشغول بررسي آن است. در اين تقاضاها آمده است كه اين 4 بانك ابتدا در مناطق آزاد يا يكي از شهرهاي ايران اقدام به افتتاح شعبه كنند تا به صورت آزمايشي خود را با قوانين بانكداري بدون رباي كشور تطبيق دهند.
اين تقاضا، مدت فعاليت آزمايشي و پايلوت بانكها را يك سال و نيم مطرح كرده كه پس از آن شعب بانك در تهران و 5 شهر بزرگ ايران تاسيس ميشود.
نوع فعاليت شعب بانكهاي آمريكايي نيز ارائه خدمات سرمايهگذاري عنوان شده است؛ يعني اين بانكها در مرحله اول فعاليت خود، وام نميپردازند، بلكه هم سپرده سرمايهگذاري جذب ميكنند و هم براي تامين مالي پروژههاي بزرگ اقتصادي كشور وام يا فاينانس ارزي ميپردازند.
خدمات مالي بينالمللي نيز از جمله مواردي است كه از سوي اين بانكها به بانك مركزي ارائه شده است و اين بانكها اعلام كردهاند آماده راهاندازي خدمات الكترونيكي تبادل پول و حواله از طريق شعب خود در تمام دنيا هستند.
اين گزارش ميافزايد: در همين حال، خبرنگار ما موفق شد به نام 2بانك از اين 4 بانك يعني سيتي بانك و موسسه گلدمن ساش دسترسي پيدا كند. سيتي بانك، دومين بانك بزرگ آمريكاست كه متعلق به گروه مالي سيتي گروپ است.
5 درصد سهام اين بانك متعلق به يك شاهزاده سعودي است كه ظاهرا خود اين شاهزاده نيز پيشنهاد تاسيس هر 4 بانك آمريكايي را از طريق كانالهاي سياسي با ايران در ميان گذاشته و شخصا پيگير آن است. بانك گلدمن ساش نيز به عنوان يك بانك سرمايهگذاري يكي از غولهاي والاستريت است و جالب آن كه رابرت زوليك، رئيس فعلي بانك جهاني قبلا مدير اين بانك بوده است. اين بانك تيمي از بهترين متخصصان اقتصادي را بويژه در زمينه نفت در اختيار دارد كه گزارشهايش هميشه مورد توجه پيشبينيكنندگان بازارهاي مختلف بوده است. گلدمن ساش يكي از معدود غولهاي بانكداري آمريكاست كه تاكنون توانسته بدون كمك دولت آمريكا در كوران بحران اقتصادي آمريكا به حيات خود ادامه دهد. اما ظاهرا تداوم بحران، بانكهاي آمريكايي را به فكر ورود به بازارهاي دستنخورده مالي چون ايران انداخته است و احتمالا استراتژي سياسي رئيسجمهور جديد آمريكا در نزديكي به ايران نيز در اين امر بيتاثير نيست.
خبرنگار ما درباره آخرين وضعيت تقاضاي 4 بانك آمريكايي يادشده كسب اطلاع كرد كه اين تقاضا قرار است در جلسه مشترك ميان سه قوه مطرح و درباره آن تصميمگيري شود، ضمن آن كه ظاهرا بانك مركزي مخالفتي با پذيرش اين تقاضاها ندارد.