با خبر تولید واکسن علیه ویروس کرونا، همۀ ما امیدوار شدهایم که زندگی هر چه زودتر به روال سابق خود برگردد. در حال حاضر شرکتهای مختلفی در دنیا توانستهاند چند واکسن مؤثر عرضه کنند. میان این واکسنها تفاوتهایی وجود دارد و طبیعتاً تأثیر آنها هم مثل هم نیست.
در این مقاله قصد داریم تا تفاوتهای سه واکسن عمدهای که برای مقابله با کرونا ساخته شدهاند را بررسی کنیم و پاسخی به تعدادی از سؤالات متداول شما بدهیم.
در حال حاضر سه نوع واکسن در سه شرکت دارویی بیونتک – فایزر، مدرنا و آسترازنکا در اروپا و آمریکا ساخته شده و به تازگی در برخی کشورها عرضه شدهاند. در جدول زیر یک مقایسه کلی از این سه واکسن میبینید.
در ادامه مشخصات این واکسنها را جزئیتر بررسی میکنیم.
روز 16 نوامبر خبر تولید آن منتشر شد. این واکسن هم به گروه mRNA تعلق دارد و اثرگذاری آن حدود 94 درصد است.
واکسن مدرنا در دمای معمولی یخچال تا 30 روز ماندگاری دارد و اگر در دمای -20 درجه باشد تا دو ماه هم قابل نگهداری است. در واقع نگهداری آن با یک فریزر معمولی امکانپذیر است. 20 میلیون واحد از این واکسن تا پایان سال جاری تولید میشود.
تأثیر این واکسن بر نوع سخت بیماری هم مثبت بوده و برای افراد بالای 16 سال تأیید شده است.
قیمت آن از واکسن فایزر و آسترازنکا بیشتر و 38 دلار است. شرکت مدرنا به دنبال سود قابلتوجه است!
خبر تولید این واکسن در تاریخ 23 نوامبر منتشر شد.
واکسن آسترازنکا (آکسفورد) برخلاف دو واکسن دیگر کاملا سنتی، با مادۀ فعالی به اسم AZD1222 و بر پایه ویروس ضعیفشدۀ سرماخوردگی شامپانزه، رشد داده شده است. این ویروس برای انسان کاملا بیضرر است و تنها وظیفۀ تحریک سیستم ایمنی علیه ویروس کرونا را بر عهده دارد.
تأثیر واکسن آسترازنکا بین 60 تا 91 درصد است و به دوز تزریق آن بستگی دارد. این واکسن عوارض جانبی محسوسی بر آزمایششوندگان نداشته است.
همۀ افراد در هر ردۀ سنی میتوانند آن را تزریق کنند و تأثیر مشابهی بگیرند. چیزی که در مورد واکسن آکسفورد جالب است اثر آن در کاهش گسترش پاندمی و میزان انتقال آن است.
قیمت آن 3 تا 4 دلار است و از این جهت که حمل و نقل آن آسان است و تا 6 ماه میتواند در انبار نگهداری شود، نسبت به دو مورد قبلی برتری دارد. البته تأثیر کمتر آن را هم نباید نادیده گرفت! تا پایان 2020 حدود 200 میلیون واحد از این واکسن تولید میشود.
شرکت استرازنکا اعلام کرده است که پس از پایان همهگیری کرونا به سودآوری هم فکر میکند.
مقالهای دارید که فکر میکنید صلاحیت حضور در مجلات معتبر علمی را دارد؟ از آنجایی که حتی یک غلط نگارشی یا املایی کوچک میتواند تمام زحمات شما را به باد دهد، ترجمۀ مقالۀ علمی خود را به دست متخصصان این کار بسپارید تا آن را بیکم و کاست به زبان مورد نظرتان برگردانند. بیشک بهترین نتیجه از بهترین و تخصصیترین عملکردها به دست میآید: ترنسیس یک پلتفرم ترجمه تخصصی آنلاین است و این امکان را به شما میدهد تا در کنار ترجمه انگلیسی به فارسی، از خدمات فارسی به انگلیسی ترجمه متن و مقاله ISI بهرهمند شوید.
شرکت فایزر در روز 9 نوامبر از موفقیت خود در تولید واکسن کرونا خبر داد.
این واکسن تا 90 درصد مؤثر بوده و به دستۀ واکسنهای mRNA تعلق دارد. این دسته مادۀ ژنتیکی ویروس را در خود ندارند، بلکه فقط کد ژنتیکی آن را دارند. از آنجایی که برای ایجاد این نوع واکسن به ویروسهای واقعی نیازی نیست پس سرعت تولید آن به شکل چشمگیری بالاست. از طرف دیگر از نظر هزینۀ تولید نسبت به روشهای سنتی ارزانتر است.
اثر این واکسن در هر شرایطی روشن نیست، یعنی به طور قطعی نمیتوان گفت در مقابل نوع سخت بیماری بدن را ایمن میکند یا خیر. یکی از نقاط ضعف واکسن فایزر این است که حتما باید در دمای پایین و حدود -70 درجه نگهداری شود و حمل و نقل آن راحت نیست.
این واکسن فقط برای افراد بالای 16 سال تأیید شده است و قیمت آن 20 دلار است. شرکت فایزر دوست دارد سود خوبی از این ماجرا به دست بیاورد. تا آخر سال 2020 حدود 50 میلیون واکسن تولید میشود.
اگر فرد به کرونا، سرماخوردگی و آنفولانزا مبتلا باشد نباید واکسینه شود. افراد باید تا بهبودی کامل صبر کنند. این موضوع برای کسانی که همراه با یک بیمار در قرنطینه بودهاند هم صادق است. تا زمانی که احتمال دارد فرد به ویروس آلوده باشد، باید منتظر بماند و بعد از این دوران میتواند واکسینه شود.
دوست دارید از زیست شناسی، اتفاقات دنیای آن و جدیدترین پیشرفتها دربارۀ کرونا بیشتر بدانید؟ منابع معتبر خارجی را دنبال کنید؛ اکثر مقالات معتبر و تأثیرگذار در رشد علم به زبان انگلیسی نوشته میشوند.
دانشجوهای زیست شناسی از جمله کسانی هستند که همیشه باید دانش خود را بهروز نگه دارند. اگر دانش زبانی شما به اندازۀ کافی خوب نیست، میتوانید کار را به مترجمان متخصص در این حوزه بسپارید!
تفاوت یک مترجم متخصص در زیست شناسی و یک مترجم عمومی در ترجمه تخصصی متون زیست شانسی روشن میشود؛ ترنسیس در این مسیر شما را همراهی کرده و کار ترجمۀ مقالات شما را با بهترین کیفیت انجام میدهد.
اینکه چه کسانی نباید واکسن بزنند به تشخیص پزشک وابسته است، برای مثال افرادی که به آلرژی مبتلا هستند و یا قبلا دچار شوک آنافیلاکتیک یا واکنش آلرژیک شدید شدهاند، ممکن است از واکسینه منع شوند.
اگر فرد از قبل به بیماریهایی مثل دیابت مبتلا بوده یا سیستم ایمنی ضعیفی داشته باشد باید سریع واکسینه شود، این بیماریها خطر ابتلا به کرونای شدید را افزایش میدهند.
استفاده از واکسنهای کرونا برای زنان باردار هم مانعی ندارد اما بهتر است ابتدا میزان خطر ابتلا ارزیابی شود و در صورتی که ضرورت دارد واکسن بزنند.
بیشتر افراد عوارض جانبی خفیف تا متوسطی را تجربه میکنند. مثلاً تورم در محل تزریق، سردرد، بدندرد، لرز، خستگی و تب از جمله عوارض آن است. این موارد در سه روز اول رخ میدهد و پس از حدود دو روز فروکش میکند. اگر این عوارض شدیدتر شد فرد باید با مرکزی که تزریق در آن صورت گرفته تماس بگیرد تا اقدامات بعدی جهت درمان سریعتر انجام شود.
*رپورتاژ آگهی