یونولیتها امروزه به عنوان یکی از کاربردیترین مواد در صنایع مختلف خصوصاً ساختمانسازی و بستهبندی شناخته میشوند و با وجود زمان نسبتاً کوتاهی که از کشف آنها می گذرد توانستهاند انقلاب بزرگی در صنایع مختلف ایجاد کنند. این ماده به سبب ویژگیهای منحصربهفردی همچون طول عمر بالا، قابلیت بازیافت، وزن کم، قیمت مناسب، مقاومت عالی در برابر مواد شیمیایی، فشار و ضربه به یکی از بهترین جایگزینهای مصالح سنتی ساختمانی مانند بلوکهای سفالی و سیمانی تبدیل شده است.
امروزه شرکتها و برندهای متعددی در زمینه تولید یونولیت فعالیت دارند و شرکت مادفوم به عنوان یکی از معتبرترین و شناختهشدهترین تولیدکنندههای این ماده شناخته میشود. هرچند که مراحل تولید انواع یونولیتها یکسان است ما تولید این ماده در شرکت مادفوم با جزئیات کاملتر و دقیقتر در ادامه مطلب بررسی خواهد شد.
یونولیت یا Jonulite اولین بار در سال 1839 به شکلی کاملاً تصادفی و ناخواسته توسط دانشمندی به نام ادوارد سیمون کشف شد. این ماده در حقیقت یک ماده متخلخل سفید رنگ است که هیچگونه واکنش شیمیایی نداشته و کاملاً خنثی است. یونولیت در اصل از نوعی پلاستیک تهیه میشود که آن پلاستیک نیز از استایرن مونومر به دست میآید. بارزترین ویژگی یونولیتها وزن بسیار کم آنها است و دلیل آن هم این است که بیش از 90 درصد از حجم آن از هوا تشکیل شده است.
یونولیت در سال 1959 توسط یک شرکت آلمانی به نام شرکت کوپر به تولید انبوه رسید و امروزه در سراسر جهان و در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. یونولیتها با نامهای دیگری نیز شناخته میشوند که رایجترین آنها آکاسیف، پلاستوفوم، استایروفوم و پلی استایرن انبساطی یا EPS هستند. از جمله مهمترین ویژگیهای یونولیت میتوان موارد زیر را عنوان نمود:
همانطور که گفته شد یونولیتها چند دهه است که به تولید انبوه رسیدهاند اما در همین مدت کوتاه انقلاب بزرگی در صنایع مختلف ایجاد کردهاند. روش تولید این ماده از ابتدا تاکنون تغییراتی داشته است اما میتوان گفته امروزه در مراحل کاملاً مشخصی به تولید میرسند. در حقیقت یونولیت میتواند هم بهصورت دستی و هم به شکل ماشینی و اتوماتیک تولید شود اما مراحل تولید در هر دو روش یکسان خواهد بود. شرکت مادفوم به عنوان یکی از معتبرترین شرکتهای تولید یونولیتها از سال 1386 فعالیت خود را شروع کرده و امروزه انواع یونولیتها را با بالاترین کیفیت ممکن در اختیار مصرفکنندهها قرار میدهد. تولید انواع یونولیتها در این شرکت در 3 مرحله اصلی انجام میشود که شامل مراحل پیش انبساط، تثبیت و شکلدهی تولید هستند.
همانطور که گفته شد ماده اولیه و اصلی برای تولید انواع یونولیتها استایرن مونومر است که به شکل دانههای شکر در دسترس هستند. در مرحله پیش انبساط این ماده باید در دما و حرارت مناسب و با استفاده از بخار آب به حجم مشخصی برسد و به دانههای گرانول تبدیل شود تا برای تولید یونولیت اصلی آماده شود. در مرحله پیش انبساط دانههای استایرن وارد دستگاهی به نام اکسپندر میشوند و سپس بخار آب در دمای مشخصی به آنها تزریق میشود. بخار آب باعث میشود که حجم این مونومر به 20 تا 50 برابر حجم اولیه خود برسد. برای آنکه این مرحله به خوبی و با کیفیت بالا انجام شود دانههای استایرن در داخل دیگهای بخار توسط پروانههای همزن مخلوط شده و به شکل کامل منبسط میشوند.
چنانچه مرحله پیش انبساط تولید یونولیت بهدرستی و بهدقت انجام شده باشد بیش از 90 درصد حجم دانههای گرانول از هوا تشکیل خواهند شد و سهم استایرن مونومر کمتر از 10 درصد خواهد بود. در مرحله تهویه مواد پخته و حجیم شده برای تثبیت و خنک شدن به سیلوهای ذخیرهسازی منتقل خواهند شد. در این سیلوها دانههای گرانول به دمای محیط میرسند و برای رسیدن به این دما باید از 6 تا 12 ساعت استراحت داده شوند. در حقیقت یونولیتها از دانههای گرانول تولید شده در مرحله اول ساخته میشوند بنابراین لازم است که به خوبی در مرحله تهویه تثبیت شوند.
مرحله سوم و نهایی تولید یونولیت مرحله قالبگیری است. در این مرحله دانههای گرانولی که در سیلوهای ذخیرهسازی استراحت داده شده و به خوبی خنک شدهاند وارد قالبهای بلوک مادر میشوند. در این مرحله و در داخل قالبهای بلوک مادر از بخار آب استفاده میشود تا دانههای گرانول در تراکمهای مشخص به هم بچسبند و به شکل قالب بلوک مادر در بیایند. میزان فشار و قدرت بخار آب در این مرحله میتواند علاوه بر شکل یونولیتها دانسیته و چگالی آنها را نیز مشخص کند. در حقیقت هر چقدر که یونولیتها تحت فشار بیشتری قرار بگیرند دانههای آنها محکمتر در کنار هم قرار خواهند گرفت و در نهایت دانسیته بیشتری خواهند داشت. برای فرآیند قالبگیری یونولیتها دو پروسه مختلف وجود دارد که به شرح زیر میباشند:
همانطور که گفته شد امروزه انواع مختلفی از یونولیتها در صنایع مختلف استفاده میشوند و هر کدام از آنها کاربردها و قابلیتهای منحصربهفردی دارند. از جمله رایجترین انواع یونولیتها میتوان موارد زیر را عنوان کرد:
این یونولیتها تحت فشار بسیار بالا تولید میشوند و میزان هوای داخل آنها بسیار کمتر است و در نهایت از چگالی بالایی برخوردارند. این یونولیتها دارای چگالیهای بیشتر از 40 هستند و کاربردهای مختلفی در خودروسازی، ساختمانسازی، درب و پنجره سازی، قالبسازی و بستهبندی، عایقبندی، مجسمهسازی، دوچرخهسازی و ... دارند. این یونولیتها در صورت ترکیب با موادی مانند پشم، سنگ، فوم آکوستیک و ... عایق بسیار قدرتمندی تولید میکنند.
یونولیت سقفی کاربردیترین نوع آن است معمولاً از چگالی 12 برخوردار بوده و وزن آنها 7 تا 8 کیلوگرم است. این یونولیتها از بلوکهای یونولیت مادر به دست آمده و توسط دستگاه CNC در ابعاد و اندازههای استاندارد و حتی سفارشی تولید میشوند.
یونولیتهای دیواری معمولاً به شکل یونولیتهای دیوار پوش فوم، فوم دیواری تزیینی، فوم دیوار پوش و یونولیت دیواری 3D Panel تولید میشوند و میتوانند استفادههای متعددی مانند درزگیری، عایقبندی و ... داشته باشند. در حقیقت مهمترین کاربرد ورق یونولیت استفاده به عنوان عایق صوت، رطوبت و حرارت است هرچند که میتواند استفادههای دیگری نیز داشته باشد
همانطور که از نام آنها مشخص است این نوع یونولیتها مخصوص بستهبندی هستند و میتوانند در قالبهای سفارشی یا به شکل ورقهای تولید شوند. این یونولیتها تقریباً در تمامی صنایع مانند غذا و دارو، خودرو، لوازمخانگی، برق و الکترونیک و ... کاربرد دارند.
همانطور که گفته شد شرکت مادفوم به عنوان بهترین و معتبرترین تولید کننده انواع یونولیت در ایران شناخته میشود و محصولات مختلفی عرضه میکند. قیمت یونولیت میتواند تحت تأثیر فاکتورها و پارامترهای مختلفی قرار بگیرد که مهمترین آنها شامل مواردی همچون روش تولید یونولیت، میزان جذب رطوبت، هزینههای حملونقل، برند و شرکت سازنده، میزان دانسیته یونولیت، میزان مقاومت در برابر آتش، مواد اولیه مصرفی، سایز و ابعاد استاندارد، ترکیب ضایعات در بلوک یونولیت، میزان ضریب انتقال حرارت، میزان مقاومت در برابر سروصدا و ... هستند
یونولیت به عنوان یک ماده کاربردی و مؤثر در صنایع مختلفی همچون ساختمانسازی، بستهبندی و ... از ویژگیهای منحصربهفردی برخوردار است. این ماده در 3 مرحله اصلی شامل پیش انبساط، تهویه و قالبگیری تولید میشود و دارای انواع مختلفی است. هر کدام از انواع یونولیتها از ویژگیهای خاصی برخوردارند و میتوانند کاربردهای متفاوتی داشته باشند. تولید یونولیتها در شرکت مادفوم به شکل اتوماتیک بوده و تمامی مراحل آن مکانیزه و با دقت انجام خواهد شد به همین دلیل باکیفیتترین یونولیتهای موجود در بازار هستند.