
فرمانده قرارگاه پدافند هوايي خاتمالانبيا (ص) گفت: قرارگاه پدافند هوايي، مسوول اول و آخر دفاع از آسمان كشور است.
امير سرتيپ خلبان احمد ميقاني در نشست خبري صبح روز شنبه خود، با بيان اينكه " در حال حاضر قرارگاه پدافند هوايي، خط مقدم دفاع از آسمان كشور است" تاكيد كرد: اگر تعرض به كشور صورت بگيرد اولين مركزي كه شروع به فعاليت ميكند، قرارگاه پدافند است.
وي با اشاره به تشكيل نيروي پدافند هوايي در ارتش جمهوري اسلامي ايران اظهار كرد: در 11 شهريور امسال طرح تفكيك پدافند هوايي از بخش پروازي نيروي هوايي از سوي فرماندهي معظم كل قوا ابلاغ شد و بدين ترتيب ارتش جمهوري اسلامي ايران كه تاكنون نيروهاي سهگانه داشت، از اين پس چهار نيرو به ترتيب نيروي زميني، قرارگاه پدافند، نيروي هوايي و نيروي دريايي را در اختيار خواهد داشت.
وي هدف از اين تفكيك را ارتقاي توان رزم و توسعه پدافند هوايي ارتش كشور دانست و افزود: ما در حال حاضر بهترين وضعيت توان رزمي را داريم كه در 30 سال گذشته بيسابقه بوده است. چه در بحث كميت و چه در بحث كيفيت، كارهاي زيادي انجام شده و پيشرفتهاي خوبي صورت گرفته است. در بحث كميت، تعداد رادارها و آتشبارها را به شدت توسعه داده و تعداد آتشبارهاي خود را به بيش از دو برابر رساندهايم.
فرمانده قرارگاه پدافند هوايي خاتمالانبيا (ص) اضافه كرد: در بعد كيفيت هم كارهاي بسيار گستردهاي انجام شده است. يكي از كارهايي كه بايد براي اورهال سيستمهايمان انجام دهيم بحث تامين قطعات است كه براي اين منظور نهضت قطعهسازي را ايجاد كردهايم. مخصوصا بر روي قطعات گلوگاهي و با فنآوري بالا سرمايهگذاري خوبي انجام دادهايم؛ به طوري كه در دو سال گذشته هيچگونه قطعهاي را در رابطه با تجهيزات پدافندي از خارج وارد نكردهايم.
وي به توليد اولين رادار ملي در سالهاي گذشته نيز اشاره كرد و گفت: ما توانستهايم رادار ملي را در چند سال اخير توليد كنيم و اين رادار چشم بيناي ايران اسلامي است. در طول اين مدت توانستهايم همين رادار را هم بهينهسازي كنيم و ارتقا دهيم. در بخشهاي ديگر نيز امسال نوآوريهاي خوبي را از جمله در بخش آتشبارها و تجهيزات پدافندي داشتهايم و در بعد نوسازي هم كارهاي خوبي انجام دادهايم.
وي با اشاره به برخي پيشرفتهاي ديگر ارتش در زمينه تجهيزات پدافندي اظهار كرد: در رابطه با جنگهاي الكترونيك، بحث پدافند غيرعامل و سيستمهاي جمعآوري اطلاعات سيگنالي نيز كارهاي بسيار خوبي انجام شده است و همه اينها موجب شده كه ما امروز وضعيت مطلوبي در رابطه با پدافند هوايي در كشور داشته باشيم.
ميقاني در پاسخ به سوال خبرنگاري مبني بر نحوه كنترل و مديريت رزمايشهاي هوايي صورت گرفته در كشور از سوي قرارگاه پدافند هوايي گفت: رزمايشها در سطوح مختلفي از جمله منطقهاي، فرامنطقهاي و يا سراسري انجام ميشود كه اولين رزمايش گسترده در سطح كل كشور را در شهريورماه امسال انجام داديم كه بسيار هم موفق بود. ماموريت قرارگاه پدافند هوايي، دفاع از قلمرو هوايي كشور است كه ما اين ماموريت را با استفاده از نيروهاي تحت تابعيت خود و همچنين با تحت كنترل قرار دادن طرح پدافند هوايي كشور انجام ميدهيم و كليه يگانهاي هوايي پدافندي كشور اعم از ارتش، سپاه، ناجا و بسيج در كنترل عملياتي قرارگاه پدافند هوايي قرار دارند.
وي در ادامه با بيان اينكه " يكي از عوامل توان رزمي ما تجربيات هشت سال دفاع مقدس و جنگهاي دهه اخير است" افزود: ما معتقديم كه اگر طالب صلح هستيم بايد همواره آماده باشيم؛ لذا در راستاي ارتقاي توان رزمي بر اساس مولفههاي جنگهاي ناهمگون و در راستاي مولفههاي سرعت، تحرك، حجم آتش، پنهانكاري و پدافند غيرعامل حركت ميكنيم.
وي با تاكيد بر اينكه " نقش پدافند هوايي از زمان جنگ به بعد نقش بسيار موثري بوده است" تصريح كرد: پيش از پيروزي انقلاب اسلامي، پدافند از مناطق حياتي و پايگاههاي هوايي دفاع ميكرد ولي با اقداماتي كه در دوران جنگ و پس از آن انجام شد، بيشترين نقاط كشور در دوران دفاع مقدس و تا امروز تحت پوشش پدافند قرار گرفته است. در طول هشت سال جنگ تحميلي حدود 600 فروند هواپيماي دشمن منهدم شد.
فرمانده قرارگاه پدافند هوايي خاتمالانبيا (ص) همچنين با اشاره به اينكه " در سال آينده رزمايشهايي در سطوح مختلف خواهيم داشت" درباره نوآوريهاي صورت گرفته گفت: ما امسال نوآوريهاي گستردهاي داشتيم كه همين بحث تفكيك بخش پدافندي از بخش پروازي از جمله اين نوآوريهاست. ما در سال آينده ساختار نيروي پدافند را به طور كامل شكل خواهيم داد و با ساختار كامل و ايجاد شده، ماموريت خود را انجام ميدهيم. يكي ديگر از نوآوريها، فرماندهي و كنترل يگانهاي دفاعي در رزمايش شهريورماه امسال بود كه متناسب با جنگ ناهمگون انجام شد.
وي افزود: در اين مدت تست گرم و بهينهسازيهاي گستردهاي بر روي سامانههاي مختلف خود انجام دادهايم و با توانمنديهايي كه داريم در حال ساخت انواع رادار با بردهاي مختلف در كشور هستيم. در رابطه با آتشبارها و سيستمهاي جمعآوري اطلاعات سيگنالي كه سال گذشته اولين نمونه آن را ساختيم نيز همين توانايي را داريم.
وي در ادامه درباره نحوه اختصاص نيروها و تجهيزات به نيروي پدافند هوايي، اظهار كرد: اين تفكيك فقط در بخش نيروي هوايي انجام شده است و طي آن بخش پدافندي و بخش پروازي به طور كامل از هم جدا ميشوند. يعني كليه تجهيزات و نيروهاي پدافندي و سيستمهاي مختلف مربوطه، همگي در قسمت قرارگاه پدافند هوايي و تحت تابعيت اين قرارگاه قرار ميگيرند و قسمتهاي مشترك نيروي هوايي نيز به طور مساوي در اين دو بخش تقسيم خواهند شد.
ميقاني خاطرنشان كرد: قرارگاه پدافند هوايي صرفا در قالب هدايت و كنترل نيروها نيست بلكه نيروها و تجهيزات مستقلي را تحت تابعيت خود دارد. شبكه هدايت و كنترل پدافند كشور، تحت تابعيت قرارگاه پدافند هوايي است و غير از نيروهايي كه در اختيار اين قرارگاه هستند، بقيه نيروهاي بخش هوايي كشور تحت كنترل عملياتي و هدايت اين قرارگاه قرار دارد.
وي همچنين به اخبار منتشر شده مبني بر ورود دو هواپيماي بيگانه به آسمان كشور و مجبور كردن آنها به فرود در خاك كشور در چند ماه اخير اشاره كرد و با بيان اينكه " ما با جنگ تبليغاتي دشمن مواجه هستيم" تاكيد كرد: آسمان كشور تحت كنترل كامل قرارگاه پدافند هوايي است. در چند ماه اخير اخباري در مورد دو مورد هواپيمايي كه وارد آسمان كشور و با هدايت اين قرارگاه نشانده شده بودند، منتشر شد و دو سه مورد ديگر هم بود كه مطرح نشد و لزومي نبود كه اخبار آن منتشر شود. برخي از اين موارد از همان مرز كشور برگشتند و برخي هم به راه خود ادامه داده بودند كه مجبور شدند مسير خود را عوض كنند و در نقاطي كه مشخص كرده بوديم، فرود آمدند كه با حل مشكلات مربوطه به راه خود ادامه دادند. ما روز به روز توانمندي خود را ارتقا ميدهيم و كليه موارد كنترلي را به نحو احسن انجام خواهيم داد.
فرمانده سابق نيروي هوايي ارتش در ابتداي صحبتهاي خود به راهپيمايي 22 بهمن امسال اشاره كرد و گفت: شركت گسترده مردم در راهپيمايي 22 بهمن نمايش قدرتي بود و مردم با اين راهپيماييهاي باشكوه دل دوستداران انقلاب را شاد و دل دشمنان را تضعيف كردند.
وي همچنين با گراميداشت سالروز انجام عمليات والفجر 8 در دوران دفاع مقدس اظهار كرد: انجام آن عمليات تسلط اسكله فاو و قطع ارتباط عراق با خليج فارس بود. نقشي كه در آن عمليات به عهده نيروي هوايي گذاشته شده بود حفاظت از منطقه عمليات بود. حدود 5 آتشبار هاگ و نيز تجهيزات ديگر در منطقه عمليات مستقر شدند و طي آن عمليات بسيار موفقيتآميز 64 فروند از هواپيماها و 10 فروند از هليكوپترهاي دشمن مورد هدف قرار گرفتند كه حدود 52 فروند از اين هواپيماها توسط آتشبارهاي هاگ مورد اصابت قرار گرفت و اين تعداد يك ركورد محسوب ميشود. همچنين در اين عمليات تاكتيكهاي جديدي نظير تاكتيكهاي تحرك و جابهجايي سامانهها و پنهانسازي آنها مورد استفاده قرار گرفت.
حجتالاسلام والمسلمين سيدمحمد رسولي معاون فرهنگي قرارگاه پدافند هوايي خاتمالانبيا نيز در اين مراسم با اشاره به اهميت نيروي انساني در بخش پدافند كشور، بر نقش آن در حفظ و حراست از كشور تاكيد كرد.