طي روزهاي اخير عراق شاهد حملات تروريستي به زئران ايراني بود كه عوامل پشت پرده آن همچنان مورد بحث رسانههاي جهان قرار دارد و هر يك گروهي را مسئول دخالت در اين حملات ميدانند ولي آنچه كه يقين به نظر ميرسد اين است كه حملات تروريستي با اين حجم و گستردگي از خارج طراحي و هدايت شده است.
به گزارش فارس، براي پي بردن به عوامل پشت پرده اين حملات تروريستي بايد حوادث منطقهاي را مرتبط با هم تجزيه و تحليل كرد بنابر اين لازم است كمي به حوادث و تحولات اخير بازگرديم.
در تهاجم رژيم صهيونيستي عليه مردم تحت محاصره نوار غزه شاهد شكلگيري دو جبهه، محور حامي مقاومت متشكل از كشورهاي جمهوري اسلامي ايران، سوريه، تركيه، قطر، سودان، الجزاير، ونزوئلا و بوليوي از يك سو و تشكيل محورحامي سازش، شامل عربستان سعودي، مصر، اردن و كشورهاي غربي بوديم كه اين محور پس از جنگ نيز نمود عينيتر به خود گرفت وكشورهايي نظير مصر و عربستان سعودي و نيز اردن قصد دارند تا با پشتيباني غرب، طرحهاي مورد نظر خود را در اين منطقه پياده كنند.
در اين راستا سفر عبدالله دوم شاه اردن به آمريكا و ديدار وي با مقامات آمريكايي اگرچه براي پيشبرد روند به اصطلاح صلح منطقه صورت گرفته ولي در واقع ميتوان اين سفر را در راستاي آنچه آنها جلوگيري از نفوذ ايران در منطقه ميخوانند ارزيابي كرد.
به نظر ميرسد برخي از كشورهاي منطقه كه در جنگ اخير رژيم صهيونيستي عليه غزه زير فشار افكار عمومي قرار گرفته و در واقع شريك جرم رژيم صهيونيستي در اين جنايات هستند تلاش دارند تا به نوعي از زير بار اين فشارها رهايي يابند و سعي ميكنند افكار عمومي اعراب را از جنايات رژيم صهيونيستي در غزه كه هميشه خطري واقعي براي كشورهاي منطقه بوده را به سمت موضوعي انحرافي جلب كنند و در اين راستا در مطبوعات و رسانههاي خود طوري القاء ميكنند كه گويي ايران خطري براي منطقه است و قصد دارد در تمام كشورهاي منطقه نفوذ كند. اين كشورها در واقع تلاش دارند تا از اين طريق نوعي ايران هراسي را در بين كشورهاي عربي ترويج دهند و در راستاي طرحهاي مورد نظر آمريكا در منطقه گام بر دارند. در واقع هدف آمريكا در حمايت از طرح صلح عربي صرفا در راستاي جلب حمايت كشورهاي عربي در حمايت از رژيم صهيونيستي در منطقه است. اين را ميتوان كاملا در سخنان "هيلاري كلينتون " وزير امور خارجه آمريكا به عيان ديد به طوري كه در اين زمينه حتي به سران رژيم صهيونيستي هشدار داد كه در صورت خودداري از مذاكرات صلح با فلسطينيان، حمايت كشورهاي عربي در قبال ايران را از دست خواهد داد.
هيلاري كلينتون در مقابل كميته مجلس نمايندگان آمريكا گفت: اگر اسرائيل ميخواهد به پشتيباني محكمي در قبال ايران دست يابد، نميتواند بدور از فلسطينيان (بدون تماس با فلسطينيها) و تلاشها براي صلح باشد.
بنابراين برخي كشورهاي عربي كه در راستاي سياستهاي آمريكا در منطقه گام بر ميدارند هر از گاهي ايران را به تلاش براي ايجاد ناامني در كشورهاي منطقه متهم ميكنند.
كشور مصر پس از جنگ غزه بحث ارسال سلاح از سوي ايران به مردم غزه را طرح كرد و در اين راستا در شرم الشيخ مصر نشست تشكيل دادند تا به قول خودشان از ورود سلاح به مردم غزه جلوگيري كنند.
پس از اين موضوع بحث كشف هسته وابسته به حزب الله و ارسال سلاح از سوي اين حزب به مردم نوار غزه را در مطبوعات و رسانهها مطرح كردند و در كنار حزب الله، ايران را به حمايت از اين حزب براي ايجاد ناامني در اين كشور متهم كردند تا از اين طرح افكار عمومي مردم عرب را در قبال مقاومت و جمهوري اسلامي ايران كه همواه حامي و پشتيبان مقاومت بوده ، مخدوش كنند و بتوانند از محور مقاومت انتقام بگيرند. البته اتهام مصر به حزب الله لبنان در اين برهه از زمان عوامل و دلايل زيادي دارد ولي يكي از اين دلايل انتقام گيري از محور مقاومت در منطقه است كه در جنگ 22 روزه غزه از مقاومت پشتيباني كرد.
"حسني مبارك " رئيس جمهور مصر در مراسمي كه روز پنجشنبه هفته گذشته به مناسبت سالگرد آزادسازي شبه جزيره سينا برگزاري شد، به طور تلويحي به ايران و حزب الله اشاره كرد وآنها را به توسعه نفوذ و سياستهايشان در جهان عرب متهم كرد.
وي گفت: مصر اجازه دخالتهاي نيروهاي منطقهاي كه با صلح مخالفند و منطقه را به لبه پرتگاه سوق ميدهند و درصدد توسعه نفوذ خود و سياستهايشان در جهان عرب هستند، نميدهد و قاهره در برابر هر تلاشي براي دخالتهاي منطقهاي مقابله خواهد كرد.
عبدالله دوم شاه اردن نيز در ديدار با شماري از نمايندگان سازمانهاي عربي و اسلامي آمريكا در واشنگتن به صف مصر در تبليغات منفي عليه ايران پيوست و تهران را به ربودن قضيه فلسطين از دست كشورهاي عربي متهم كرد و مدعي شد كه "ايران نقش خرابكارانه در لبنان دارد ".
اين جوسازي عليه ايران در حالي صورت ميگيرد كه برخي از كشورهاي عربي مدتي است با وارد كردن اتهامهاي مختلف به حزبالله لبنان و ايران تلاش ميكنند در سياستي همسو با رژيم صهيونيستي مقاومت را تضعيف و چهره آنها را مخدوش كنند.
تحليل "عبدالباري عطوان " روزنامهنگار سرشناس عرب در اين زمينه در جاي خود جالب و قابل تعمق است.
اوميگويد: "بر اساس ادعاي مصر، نميداينم چرا حزبالله ميخواهد جاسوس در مصر تربيت كند و با كمك آنها نهادهاي عمومي را هدف قرار بدهد، هيچ دليلي براي انتقامگيري از مصر وجود ندارد. كما اينكه تاريخ مقاومت نشان ميدهد كه حزبالله هرگز عملياتي ضد اسرائيل در خارج از مرزهاي خود نداشته است، چه رسد به عمليات ضد اهداف عربي و خصوصا مصر. اين اتهامات تماماً دروغ است و مثل اتهاماتي است كه هر روزه به جماعت اخوان المسلمين مصر نسبت داده ميشود و حكومت مصر هر روز تعدادي از آنها را دستگير ميكند بدون اينكه دليل روشني براي اين كار داشته باشد. "
عبدالباري عطوان با تاكيد بر اينكه مصر به سه دليل تلاش گستردهاي را براي ضربه زدن به وجهه سيدحسن نصرالله دبيركل حزب الله لبنان آغاز كرده است در سرمقاله اين روزنامه نوشت: اول اينكه محبوبيت سيد حسن نصرالله در مصر بر اساس نظرسنجي هاي رسمي بسيار گسترده بود.
دوم اينكه حزب الله، اسرائيل را دو بار شكست داد و اين رژيم را به عقب نشيني از جنوب لبنان در سال 2000 وادار كرد و باعث تحقير ارتش اسرائيل در حمله تابستان 2006 شد و سوم اينكه اين اقدام نوعي تلاش براي توجيه هر نوع ائتلاف رسمي مصر با اسرائيل عليه ايران است كه در صورت اعلام جنگ اين رژيم عليه برنامه هستهاي ايران در آينده شكل خواهد گرفت.
با نگاهي به حملات تروريستي اخير عراق كه زائران عتبات و عاليات را هدف قرار داده است روشن ميشود كه گروههاي تروريستي بدون همكاري نيروهاي نظامي فرامنطقهاي توانايي دست زدن به چنين حملات آن هم در اين حجم گسترده و فراگيري را ندارند.
برخي تحليلگران سياسي، كشورهاي عربي و به طور مشخص عربستان و مصر را مسئول عمليات تروريستي و بمبگذاريهاي عراق ميدانند.
"تقي قاسم صادق " يك تحليلگرعراقي در پايگاه خبري "صوت العراق " حملات تروريستي اخير در عراق را عوامل وابسته به مصر ميداند و اين طور مي نويسد كه مصر با گروههاي مسلح عراق به ويژه " جبهه جهاد و تغيير " مرتبط با حارث الضاري در ارتباط است.
اين تحليلگر با اشاره به سخنان دو سال پيش حسني مبارك كه طي آن شيعيان را خيانتكار وسرسپرده به كشورشان خوانده بود، نوشت: يادمان باشد كه بعد از سخنان تحريك آميز حسني مبارك، رئيس جمهوري مصر بود كه به يك كاميون متعلق به تجار شيعي كه كالا از ايران وارد ميكرد، حمله كردند. اين حمله پس از آن صورت گرفت كه گروههاي شيعي و مردمي در عراق در واكنش به اظهارات حسني مبارك عليه شيعيان جهان و اين كشور كالاهاي مصري به بصره را تحريم كردند.
اين تحليلگر ادامه مي دهد اين امر نقش مصر و برنامههاي اين كشور را نشان ميدهد كه عراق را به مكاني براي تسويه حسابهاي منطقهاي تبديل كرده است كه دود آن در نهايت به چشم مردم عراق خواهد رفت.
در تاريخ 25 فروردين ماه خبرگزاري فارس در خبري از نشست مشترك القاعده، حزب بعث و هيئت علماي مسلمان عراق در يك كشور عربي با هدف بيثبات كردن اوضاع امنيتي عراق و مصوبات هشتگانه آنها براي ناامن كردن اين كشور خبر داد.
در بند هشت مصوبات اين نشست آمده است: هماهنگي با دستگاههاي اطلاعاتي سابق مستقر در داخل عراق براي جمع آوري اطلاعاتي از رهبران شيعه و سني كه با دولت همكاري دارند با هدف ترورهاي بيسابقه آنها با كمك دستگاههاي اطلاعاتي مصر و كشورهاي حوزه خليج فارس.
در واقع اين خبر نشان از عمق همكاري اطلاعاتي برخي از كشورهاي عربي براي ايجاد ناامني درعراق حكايت دارد و بيانگر آن است كه هدف طراحان بازگشت انفجارها و عمليات تروريستي به عراق، برافروختن جنگ عليه شيعيان است زيرا در حملات اخير بر خلاف حملات گذشته شيعيان مورد هدف قرار گرفتند و اين جاي تامل دارد.
عربستان سعوي نيز به سبب مواضع اين كشور در جنگ اخير غزه و سكوت آن در برابر تجاوز اسراييل ضررهاي بسياري متحمل شد و چهره رياض در كشورهاي جهان عرب و اسلامي به دليل اتخاذ چنين مواضعي و حمايت از پروژههاي آمريكا در منطقه مخدوش گرديد و به گفته "سعيد شهابي " تحليلگر و ستوننويس روزنامه فرامنطقهاي القدس العربي، مصر و عربستان براي ايجاد اختلاف بين شيعيان و اهلسنت، عرب و فارس و به طور كلي بين مسلمانان، با هم همپيمان شدهاند.
سخنان ضد ايراني وزير امور خارجه عربستان نيز بيانگر آن است كه اين كشور نيز از نفوذ ايران در منطقه به ويژه در عراق كه يك دولت شيعي قدرتمند را در اين كشور در دست دارد، در هراس است . البته اين نگراني بارها از زبان مقامات رياض بيان شده است.
سعود الفيصل، وزير امور خارجه عربستان سعودي نيز در اظهاراتى تحريكآميز عليه جمهورى اسلامى ايران در قاهره، از اعراب خواسته بود بر ضد آنچه "چالش ايران " خواند، متحد شوند.
سعود الفيصل در مراسم افتتاحيه نشست عادى وزيران امور خارجه كشورهاى عضو اتحاديه عرب در قاهره ديدگاه مشترك عربى براى تعامل با چالش ايران در ارتباط با پرونده هستهاى اين كشور و امنيت خليج[فارس] يا دخالت طرفهاى خارجى در عراق، لبنان و فلسطين را خواستار شده بود.
بنابراين آنچه كه گفته شد نشان ميدهد كه اين حملات از جانب هر گروهي كه صورت گرفته از سوي القاعده، حزب بعث يا گروهك تروريستي منافقين بدون حمايتهاي كشورهاي فرامنطقهاي امكانپذير نيست و رد پاي برخي كشورهاي منطقه و نيز خود آمريكاييها در اين انفجارها كاملا مشهود است امري كه هوشيار زيباري وزير امور خارجه عراق به آن اذعان كرد. زيباري در نشستي خبري با هيلاري كلينتون همتاي آمريكايي خود اذعان كرد كه تروريستها از برخي از كشورهاي عربي وارد خاك عراق ميشوند. جالب اين است كه اين حملات در سايه سكوت كشورهاي عربي صورت ميگيرد.