با توجه به عوامل ايجادكننده ركود به نظر نميرسد كه بتوانيم بهزودي از اين ركود رهايي يابيم.
به گزارش ایسنا، حميد ماجدي ـ كارشناس مسكن، درباره ركود بازار مسكن تصريح كرد: از نظر مباني نظري و تئوري بازار مسكن در كليه كشورها هرچند سال يكبار دچار رونق ميشود و با افزايش توليد قيمتها نيز روند صعودي به خود ميگيرد و پس از پايان دوره رونق، دوباره با ركود روبرو ميشود.
وي در ادامه افزود: در دوران ركود ساخت مسكن تقليل مييابد و قيمتها نيز ثابت مانده يا كاهش مييابد.
ماجدي گفت:اين روند بازار مسكن در برنامهريزي شهري و شهرسازي وجود دارد و تجربه نشان داده كه دوره رونق حدود چهار تا پنج سال و دوره ركود سه سال به طول ميانجامد.
اين كارشناس مسكن ادامه داد: پس از افزايش سرسامآور قيمت مسكن طي سالهاي 84 تا 87 ، در نيمه اول سال 87 با ركود بازار مسكن روبرو شديم.
وي اظهار كرد: مسكن براي گروهي از افراد جامعه كالاي سرمايهاي به حساب ميآيد و در نتيجه اين طرز تفكر بر بازار مسكن و قيمتها تاثير گذاشته و به ايجاد رونق كاذب در بازار كمك ميكند.
ماجدي خاطرنشان كرد: بيمار شدن اقتصاد كشور طي چند سال اخير باعث شد تا سرمايهگذاري در بخش صنعت و كشاورزي مقرون بهصرفه نباشد بنابراين سرمايهها از اين بخش گريخته و به بخش مسكن هجوم آورند.
اين كارشناس مسكن تصريح كرد: فرار سرمايهها را به دو روش ميتوان تحليل كرد؛ اول اينكه رونق بازار مسكن طي سالهاي گذشته به ضرر بخش توليد بوده است و ديگري اينكه سياستهاي اتخاذ شده در بخشهاي توليدي موجب شده تا آن بخشها كارا نباشند و سرمايهها به سوي بازار مسكن هدايت شوند.
وي افزود: افزايش قيمت نفت باعث چند برابر شدن درآمدهاي ارزي كشور شد و دولت به جاي اينكه اين درآمد را به سوي بخشهاي مختلف هدايت و يا آن را به صورت ذخيره نگهداري كند، آن را در بازار توزيع و در نتيجه دوران رونق بازار مسكن را تشديد كرد.
ماجدي به وامهاي زودبازده اشاره و اظهار كرد: بررسي اين وامها نشان ميدهد كه بخش عظيمي از آنها در بخش مسكن صرف شده است.
اين كارشناس مسكن گفت: طرح مسكن مهر باعث شد تعداد زيادي از متقاضيان از بازار مسكن خارج شوند اما به نظر ميرسد اين خروج موقتي باشد زيرا احداث يك ميليون و پانصد هزار واحد مسكوني در سال با توجه به توان مالي متقاضيان مسكن مهر امكانپذير نيست بنابراين، چنين طرحي يا اجرا نميشود يا اجراي آن سالها به تعويق ميافتد.
به گفته او كاهش تقاضا از طريق طرح مسكن مهر به دوران ركود، دامن زد.
وي ادامه داد: وام مسكن به دليل ميزان كم آن تاثير چنداني در بروز ركود نداشته است.
ماجدي با بيان اينكه سياستهاي اقتصادي بايد در مقياس كلان مورد بازنگري قرار بگيرد، اضافه كرد: سياستهاي بخش مسكن به ويژه سياستهاي مربوط به زمين شهري ناكارا است بنابراين بازنگري آنها و تعيين حدود مداخله دولت ميتواند در كاهش دوران ركود موثر باشد.