بواسیر یا هموروئید یکی از عارضه های نشیمنگاهی شایع است که به شدت فراگیر شده و افراد زیادی با این بیماری دست به گریبان هستند. بیماری های فیستول، شقاق و کیست مویی هم جزء بیماری های مقعدی به شمار می روند اما به اندازه هموروئید فراگیر نیستند. در دیواره رکتوم و انتهای راست روده رگ هایی وجود دارد که وظیفه آنها خونرسانی به این بخش است. به علت حساسیت زیاد در بخش دیواره و اطراف مقعد، هرگونه ایجاد فشار به این ناحیه می تواند باعث بروز التهاب و تورم در این عروق شود.
زمانی که این عروق آسیب ببینند و دچار کشیدگی شوند، بواسیر یا هموروئید بروز پیدا می کند. اگر رگهای دیواره مقعد دچار این آسیب شوند، هموروئید داخلی و اگر رگ های اطراف مقعد آسیب ببینند بواسیر خارجی است.
نشانه هایی در همه مبتلایان یکسان نیست و بسته به محل ایجاد عارضه و شدت پیشرفت آن قابل تغییر است. گاهی اولین نشانه ای که افراد با آن مواجه می شوند، خونریزی از مقعد است. در چنین شرایطی، احتمال اینکه هموروئید از نوع داخلی باشد بیشتر است، چون شایع ترین نشانه هموروئید داخلی خونریزی است و سایر علائم آن در مقایسه با هموروئید خارجی خفیف تر است.
هموروئید خارجی به دلیل اینکه در پوست حساس اطراف مقعد بروز پیدا می کند، علائمی مثل خارش و سوزش، ایجاد التهاب و برآمدگی، درد در زمان نشستن و خونریزی را ایجاد می کند.
منظور از خونریزی مشاهده چند قطره خون روشن روی مدفوع یا داخل توالت است، اما اگر این خونریزی شدت پیدا کرد و حتی در شرایط عادی هم دچار خونریزی شدید، احتمالا به بواسیر خونی مبتلا شده اید.
در چنین مواقعی با مراجعه سریع به پزشک متخصص، از ادامه خونریزی جلوگیری کنید. اگر به موقع برای درمان خونریزی بواسیر خونی اقدام نکنید، خون زیادی از دست می دهید و ممکن است به کم خونی یا فقر آهن دچار شوید.
هر دو نوع خارجی و داخلی می توانند دچار خونریزی شدید شوند اما خونریزی در بواسیر خارجی که خونی شده باشد شدیدتر است. همچنین در هموروئید خارجی همراه با خونریزی احتمال ترومبوزه شدن هم وجود دارد.
به ایجاد لخته خون در برآمدگی هموروئید، ترومبوزه گفته می شود که در این حالت هم بیمار علائم شدیدتری را تجربه میکند.
علاوه بر خونریزی، خروج ترشحات مخاطی و چسبنده به همراه خون هم از دیگر علائم هموروئید خونی است. با این حال نمی توان علت تمام خونریزی های مقعدی را بواسیر دانست و باید تشخیص قطعی را به عهده پزشک بگذاریم.
دکتر متخصص معمولا با معاینه بالینی بیماری شما را تشخیص می دهد، اما در مواقعی که تشخیص سخت باشد و نیاز به معاینه داخل رکتوم باشد از آزمایشاتی نظیر کولونوسکوپی و آنوسکوپی استفاده می شود.
همانطور که گفته شد، این بیماری جزء موارد اورژانسی بحساب می آید و برای درمان قطعی و سریع آن در مواردی که خونریزی شدید است، باید از روش های پزشکی و جراحی استفاده کرد. بهترین گزینه های درمان سریع بواسیر خونی را در زیر باهم بررسی خواهیم کرد:
لیزر بواسیر: سریع ترین روش برای کنترل خونریزی و درمان بواسیر خونی جراحی با لیزر است. طی این جراحی
که بدون بیهوشی و با داروی بی حسی انجام می شود، بالشتک های هموروئیدی حذف می شوند و به دلیل انعقاد خون بوسیله لیزر، هنگام عمل خونریزی وجود نخواهد داشت. علت این است که لیزر باعث ترمیم رگ های خونی می شود. به علاوه دقت پزشک بالا می رود و آسیبی با بافت های اطراف بواسیر وارد نمی شود.
درمان بواسیر خونی در درمان کلینیک بوسیله لیزر و تحت نظر پزشکان خبره انجام می شود و بیمار هیچگونه درد و ناراحتی را در زمان عمل تجربه نمی کند.
اولین راه درمان این بیماری استفاده از روش های خانگی است. البته این امر برای مواردی که خونریزی خفیف است توصیه می شود.
مصرف فیبر: فیبر با افزایش حجم مدفوع و کمک به نرم شدن آن، مانع از ایجاد خشکی و یبوست می شود و همین امر به کاهش فشار در ناحیه آنال و بهبود بیماری کمک می کند.
حمام سیتز: یکی دیگر از مواردی که خیلی به بیماران مبتلا به عارضه های نشیمنگاهی توصیه می شود، حمام سیتز است. اگر چند روز بطور مرتب از حمام سیتز استفاده کنید، با کمک به افزایش گردش خون در این ناحیه و همچنین ضد عفونی شدن ناحیه مقعد، روند رو به بهبودی را تجربه می کنید.
کمپرس یخ: استفاده از کیسه یخ تاثیر قابل توجهی در کاهش علائم بواسیر خونی دارد. توجه داشته باشید که کمپرس سرد را مستقیم روی موضع بیماری قرار ندهید و از یک حوله یا پارچه استفاده کنید.
لباس مناسب: سعی کنید از لباسهای با الیاف طبیعی و نرم استفاده کنید تا باعث تحریک ناحیه درگیر بیماری نشوید.
در مراحل نخست بیماری و یا بعد از جراحی استفاده از داروهای آنتی بیوتیک، ضد التهاب و مسکن توسط پزشک تجویز می شود. داروهایی که معمولا برای این عارضه استفاده می شود شامل موارد زیر است:
داروهای ملین: استفاده از این داروها طبق دستور پزشک می تواند به بهبود یبوست و حرکات روده ای کمک کند.
قرص های آنتی بیوتیک: برای جلوگیری از عفونت احتمالی بواسیر خونی مصرف داروهای آنتی بیوتیک توصیه می شود.
قرص های مسکن: گاهی درد به قدری افزایش می یابد که بدون استفاده از مسکن نمی توان آن را تحمل کرد.
پماد و شیاف آنتی هموروئید: این داروها کاملا مخصوص هموروئید هستند و استفاده از آنها تاثیر خوبی در بهبود علائم بواسیر خونی خواهد داشت. البته استفاده بیش از هفت روز از این داروها توصیه نمی شود.
این روش هم مشابه درمان خانگی برای مراحل اولیه بیماری مورد استفاده قرار می گیرد و یا بعد از جراحی به تسریع روند درمان کمک خواهد کرد.
آلوئه ورا: این گیاه دارای خواص بسیاری است و مصرف آن بصورت خوراکی (نوشیدن آب آلوئه ورا) و یا به شکل موضعی روی بواسیر توصیه می شود.
سرکه سیب: همه ما از خواص بی نظیر سرکه سیب آگاهیم. برای درمان بواسیر خونی میتواند چند قطره از آن را داخل آب گرم ریخته و به مدت چند دقیقه داخل آن بشینید و یا پنبه آغشته به سرکه را روی موضع هموروئید ماساژ دهید. سرکه خاصیت ضد التهابی دارد و به همین دلیل روند بهبود بیماری را سریع تر می کند.
روغن نارگیل: استفاده از این روغن به بهبود خونریزی بواسیر خونی کمک می کند و عوارضی به همراه ندارد.
انجیر: این خوراکی به دلیل فیبر بالا به نرم شدن مدفوع و تنظیم حرکات روده ای کمک میکند.
*رپورتاژ آگهی