پارگی ACL به معنای پارگی رباط اصلی زانو به نام رباط صلیبی قدامی است. این عارضه بیشتر در طول فعالیت هایی ورزشی رخ می دهد که شامل حرکات سنگین بدن، توقف های ناگهانی، پریدن یا تغییر جهت هستند؛ ورزش هایی مانند بسکتبال، فوتبال، فوتبال امریکایی، تنیس، اسکی پر سرعت، والیبال و ژیمناستیک از این دست فعالیت ها محسوب می شوند.
اکثر افرادی که به پارگی رباط صلیبی قدامی دچار شده اند، هنگام بروز این عارضه صدای تقی در زانوی خود احساس می کنند. پارگی باعث ورم کردن زانو می شود و به همین دلیل بیمار احساس ناپایداری و بی ثباتی خواهد کرد. حدود نیمی از پارگی های رباط صلیبی همراه با آسیب به غضروف های دیگر مانند غضروف مفصلی و منیسک رخ می دهد.
سه نوع پارگی رباط صلیبی قدامی وجود دارد:
این آسیب شامل کشیدگی و پارگی جزئی رباط است. چندان جدی نیست و به ندرت به جراحی احتیاج پیدا می کند.
این آسیب شامل پارگی جزئی رباط است که با توجه به شدت آن ممکن است به جراحی نیاز داشته باشد.
این مرحله شامل پارگی کامل بافت رباط است و معمولاً بایستی جراحی شود.
پارگی ACL عموماً به دلیل موارد زیر رخ می دهد:
برای اطلاع از اینکه پارگی رباط زانو چه علائمی دارد، میتوانید به سایت دکتر نادری فوق تخصص ارتوپد مراجعه و راه های درمانی متفاوت این عارضه را مشاهده کنید.
در صورت داشتن موارد زیر ممکن است در معرض خطر پارگی ACL باشید:
در ابتدا زانو می بایست از نظر هر گونه تغییر شکل یا تورم احتمالی بازبینی شود. همچنین نیاز است که نواحی حساس به لمس در زانو بررسی و یادداشت شوند. مواردی که مشاهده و یادداشت می شوند، به مایع مفصل زانو که افیوژن نام دارد مربوط هستند. از این رو، پزشک حتماً باید معاینه ی بدنی انجام دهد. همچنین تصویربرداری با اشعه ی ایکس برای بررسی وجود شکستگی استخوان، کاری ضروری است.
در برخی موارد نیز ممکن است اسکن MRI به بیمار توصیه شود. در موارد شدید (بر اساس نوع آسیب ACL و با توجه به صفحات رشد) بیماران مجبور می شوند که تحت عمل جراحی قرار گیرند. همچنین ممکن است بیماران نیاز به انجام آرتروسکوپی داشته باشند که در آن جراح یک برش کوچک ایجاد می کند که ابزاری برای قرار دادن آرتروسکوپ در مفصل قرار دهد تا برای تشخیص هر گونه آسیب به داخل آن نگاه کند.
بعضی از عوارض احتمالی ناشی از پارگی ACL عبارتند از:
درمان پارگی ACL به مرحله ای که در آن تشخیص داده شده است بستگی دارد. ایجاد قدرت عضلانی با توجه به شدت آسیب آن، امری زمان بر است. پزشک حتماً بایستی ارزیابی کاملی بر سابقه ی پزشکی بیمار انجام دهد. اکثر افرادی که دچار پارگی ACL می شوند، تحت عمل جراحی قرار می گیرند.
تعداد کمی از آن ها نیز می توانند از طریق برخی برنامه های توانبخشی به کارهای روزمره ی خود بازگردند و نیازی به جراحی ندارند. عموماً بعد از جراحی، در یک دوره ی 6 تا 12 ماهه (بسته به درجه ی پارگی و سن بیمار) فیزیوتراپی انجام می شود. انجام اسکن MRI و آرتروسکوپی زانو نیز برای آسیب ACL از اهمیت بالایی برخوردار است.
برچسب ها : آرتروز زانو,رباط صلیبی,متخصص ارتوپد,درد زانو